Новини ДМС

Звіт на засіданні ректорату КПІ ім. Ігоря Сікорського 11 жовтня 2021 року

Головне за тиждень

Робота з іноземними партнерами

За участю дипломатичної місії Німеччини в Україні відбулася церемонія закладання «Каменю спотикання», присвяченого пам’яті Г.К. Бріфа, який працював заступником директора КПІ з навчальної частини та в 1941 році загинув у Бабиному Яру.

Виконувалися завдання за результатами зустрічі пані Н.І.Озден – менеджерки компанії «Baykar Makina» (Туреччина) з ректором М.З. Згуровським. ДМС спільно з І.В. Коробком та І.Г. Малюковою підготували проєкт Меморандуму про співпрацю з компанією «Baykar Makina».

Взаємодія з посольствами

За сприяння Українсько-Японського центру було організовано онлайн-лекцію посла України в Японії, заслуженого економіста України, д.ф.-м.н. Сергія Корсунського на тему «Японія, якої ви не знаєте». Взяли участь понад 160 студентів КПІ.

Для Фонду підтримки талановитої молоді Узбекистану, яка виборює стипендії Фонду для навчання і стажування в провідних зарубіжних університетах США, Великобританії, Японії, Німеччини та ін., ДМС, ЦМО спільно із В.А. Пасічником формують пропозиції щодо умов стажування в КПІ талановитих абітурієнтів і молодих вчених Узбекистану за пріоритетними напрямами наукових шкіл КПІ, зокрема – у сфері аерокосмічних технологій.

Крім того, взаємодіємо з Посольством Узбекистану та з В.А. Пасічником у частині заходу «InnoWeek.uz-2021» («Міжнародний тиждень інноваційних ідей – 2021») в Ташкенті 22-27 листопада та підготовки до підписання Угоди з КПІ.

Міністр інноваційного розвитку Узбекистану І.Ю. Абдурахмонов надіслав ректору КПІ запрошення відрядити делегацію КПІ на цей головний захід у сфері інновацій.

Нам треба прийняти рішення щодо складу делегації КПІ, яка може здійснити візит до Ташкента 22-27 листопада 2021 року.

– У межах проєктів «Місцеве самоврядування та реформа з децентралізації влади програми ПРООН із відновлення та розбудови миру» заплановано візит до КПІ керівників військово-цивільних адміністрацій та органів місцевого самоврядування територіальних громад Донецької та Луганської областей. Захід відбудеться за програмою «Добре врядування та участь громадян у зміцненні засад правосуддя, безпеки, охорони навколишнього середовища та соціальної єдності на території Східної України» за фінансової підтримки Шведського агентства з питань міжнародної співпраці та розвитку (SIDA), уряду Данії та Швейцарського агентства розвитку та співробітництва.

Продовжуємо взаємодіяти з впливовими міжнародними організаціями (BSUN, UNICA, ПРООН, Magna Charta Observatory): 4 вебінари в жовтні.

Робота координаційної ради з питань набору іноземних громадян

20 жовтня завершується набір іноземних громадян на навчання.

Станом на 11 жовтня зараховано (враховувались ті студенти, які вже підписали контракти та заплатили за навчання) 247 іноземців (станом на аналогічний період у 2020 році – 235; у 2019 р. – 307).

Підписано і видано 370 запрошень на навчання в КПІ (у 2020 р. – 251, у 2019 р. – 350).

А всього надійшло 836 звернень щодо вступу до КПІ.

2 жовтня ДМС, ЦМО започаткували взаємодію із “Ukrainian Center”в Азербайджані, який створено з метою сприяння набору абітурієнтів з Азербайджану (оформлення документів, вступний іспит і т.д.) на навчання в університетах України, у т.ч. – в КПІ.

За дорученням першого заступника міністра А.Вітренка готуємося до участі в щорічній Міжнародній освітній виставці «International Education Fair 2021» в онлайн-форматі в містах Нур-Султан, Шимкент, Алмати, Ташкент. Планується, що в період з 20 жовтня по 2 листопада у виставці візьмуть участь понад 200 іноземних закладів вищої освіти з 50 країн світу.

Міжнародна проєктно-грантова діяльність

Продовжується проведення в підрозділах семінарів-практикумів для організаторів і керівників діючих наукових груп, що присвячені методикам здійснення міжнародної проєктної діяльності; перший з них було проведено силами ДМС на базі Інституту матеріалознавства та зварювання ім. Є.О. Патона. Наступний семінар заплановано провести 12 жовтня на базі Інституту прикладного системного аналізу.

Працюємо з підрозділами над обранням кандидатур для участі у черговому щорічному конкурсі на здобуття стипендії імені Фулбрайта Fulbright Visiting Scholar Program 2022-2023.

5-7 жовтня на базі КПІ відбулася Міжнародна конференція з матеріалознавства «HighMatTech-2021», організована Інститутом проблем матеріалознавства ім. І.М. Францевича НАН України, КПІ ім. Ігоря Сікорського та Українським матеріалознавчим товариством ім. І.М. Францевича.

7-9 жовтня на базі КПІ проходила Міжнародна конференція «4-та Східно-Західна хімічна конференція 2021», організаторами якої виступили КПІ ім. Ігоря Сікорського та Турецьке хімічне товариство. У конференції разом із вченими з України, Туреччини, США, Франції, Італії, Польщі, Чехії та інших країн брали участь молоді вчені з КПІ.

Робота групи по забезпеченню позитивної динаміки показників КПІ в світових рейтингах університетів

6 жовтня 2021 року світовий рейтинг університетів ТНЕ опублікував рейтинг за предметними областями (World University Rankings 2022 by subject).

За предметною галуззю «Computer Science» КПІ увійшов до тисячі кращих університетів світу з місцем 801+, за галуззю «Engineering» КПІ посів місце 1001+.

До рейтингу THE в галузі «Computer Science» від України увійшли п’ять ЗВО:

  1. Національний університет «Львівська політехніка» – місце в інтервалі місць 201-250,
  2. Харківський національний університет радіоелектроніки – 401-500,
  3. Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут”– 801+,
  4. Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» – 801+,
  5. Київський національний університет імені Тараса Шевченка – 801+.

До рейтингу THE в галузі «Engineering» від України увійшли вісім закладів вищої освіти:

  1. Сумський державний університет – місце в інтервалі місць 601-800,
  2. Харківський національний університет радіоелектроніки – 801-1000,
  3. Національний університет «Львівська політехніка» – 801-1000,
  4. Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» – 1001+,
  5. Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» – 1001+,
  6. Київський національний університет імені Тараса Шевченка – 1001+,
  7. Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна – 1001+,
  8. Чернівецький національний університет ім. Юрія Федьковича – 1001+.

За результатами оголошеного тиждень тому рейтингу U-Multirank 2021 робочою групою по рейтингах здійснено порівняння інтегральних параметрів КПІ з інтегральними параметрами  інших університетів України. Аналітичну довідку направлено керівному складу університету та членам ректорату.

Водночас КПІ запрошено приєднатися до нового збору даних для завантаження до рейтингу U-Multirank 2022.

Спільно з різними структурами університету здійснюється накопичення первинних даних для завантаження на портал рейтингу; термін – до 12 жовтня.

На запрошення редактора журналу QS-GEN (Global Education News) Антона Грейса підготували від КПІ і до 10 жовтня (вчасно) відправили статтю для публікації у шостому випуску цього всесвітнього журналу – про події Фестивалю «Sikorsky Challenge 2021: Україна і світ» у серпні 2021 року.