Новини ДМС,  Розсилки МОН для науковців

Інформаційний лист МОН України від 10 червня 2022 №52

 

Шановні колеги!

До Вашої уваги витримки з питань міжнародної діяльності із Інформаційного листа МОН України від 10 червня 2022 №52.

КОНКУРС УКРАЇНСЬКО-ЛАТВІЙСЬКИХ ПРОЄКТІВ НА 2023-2024 РОКИ

З 6 червня до 2 вересня МОН України та Латвійська рада науки оголошують конкурс спільних українсько-латвійських науково-дослідних проєктів для реалізації у 2023-2024 рр. 

Пріоритетні напрями:

  • енергетика та енергоефективність;
  • екологія та раціональне природокористування, включаючи морські дослідження, зокрема – забруднення хімічними речовинами та мікропластиком;
  • нові технології профілактики та лікування найпоширеніших захворювань, дослідження в галузі біотехнології, біоінженерії та генетики;
  • нові матеріали;
  • суспільні та гуманітарні науки.

Конкурс відкритий для будь-яких науково-дослідних груп закладів вищої освіти, наукових установ обох країн. Більше інформації про подання заявки, критерії відбору тощо – за посиланням.

ВИКОРИСТАННЯ ПЛАТФОРМИ WEB OF SCIENCE: ВЕБІНАРИ ДЛЯ ВЧЕНИХ

У червні для вчених відбудеться серія безоплатних вебінарів українською мовою щодо використання платформи Web of Science. Під час вебінарів слухачі зможуть дізнатися про можливості платформи, аналіз впливовості та вибір видань для публікації результатів власних досліджень. 

Програма вебінарів

14 червня – «Ресурси Clarivate для науковців»
Реєстрація:
10:15-11:15 – bit.ly/3PvJPIG
16:15-17:15 – bit.ly/3MHd2Pa

28 червня – «Research Smarter: світ цитувань»
10:15-11:15 – реєстрація за посиланням

30 червня – «Research Smarter: Новий Journal Citation Reports»
10:15-11:15 – реєстрація за посиланням

Зареєстровані учасники, які прослухають не менше 90% основного часу, зможуть отримати електронні сертифікати. Вебінари компанії Clarivate проведе консультантка з регіональних рішень компанії Ірина Тихонкова.

МОЖЛИВОСТІ ВІД НФДУ

Національний фонд досліджень України продовжує інформувати про актуальні можливості, які надають за кордоном українським науковцям через війну. 

На платформі для дослідників, лабораторій та виробників Labsarena розміщено базу даних можливостей для українських науковців. За посиланням зібрано пропозиції з різних країн та установ по різноманітним напрямам досліджень.

Італійський національний інститут ядерної фізики INFN проводить конкурс на надання грантів на наукові або науково-технічні дослідження. Деталі – тут.

Естонська дослідна рада готує заходи фінансування вчених, які були вимушені покинути Україну та прибули до Естонії. Завітайте на сайт euraxess.ee або зв’яжіться з ними безпосередньо: euraxess@etag.

Національна дослідницька рада в проєкті OCRE надає дослідникам фінансування на проєкти в галузі хмарної інфраструктури та суміжних, а також послуг зі спостереження за Землею. Вся інформація – на сайті.

Тюбінгенський університет Еберхарда Карла створив власний фонд підтримки українських дослідників. Окрім кампанії зі збору коштів для студентів-біженців та дослідників з України, університет створив надзвичайний фонд із дослідницькими стипендіями для підтримки українських вчених, які перебувають у небезпечних містах. Деталі – на цьому сайті.

Об’єднання німецьких науково-дослідних центрів імені Гельмгольця допомагає з фінансами та працевлаштуванням як науковцям, так і тим, хто зайнятий у сфері наукового менеджменту. Перелік наукових центрів та контактів – ось тут

Luxembourg National Research Fund (FNR) запустили програму, покликану надати підтримку дослідникам, які втекли від війни в Україні. Вони зможуть працювати в державних науково-дослідних установах Люксембургу в поточних проєктах FNR протягом максимум шести місяців. Деталі – за посиланням

Програма PAUSE, яку очолює Колеж де Франс, створила спеціальну програму PAUSE-Ukraine. Програма зосереджена на забезпеченні невідкладної допомоги українським науковцям. Докладніше – ось тут

ALLEA оголошує конкурс на першу лінію фінансування Європейського фонду для вчених-переселенців (EFDS). Програма пропонуватиме щомісячну стипендію на термін до 12 місяців. Щоб заявки були розглянуті в першому етапі, вони мають бути подані до 1 липня. Деталі – за посиланням.

Німецький Фонд імені Олександра фон Гумбольдта допомагає науковцям, які опинилися в небезпеці у себе на батьківщині. В рамках Ініціативи імені Філіпа Шварца іноземні вчені отримують стипендію або трудовий контракт для проведення досліджень у вишах чи інших наукових організаціях. Новий набір буде відкрито у червні цього року. Щоб не пропустити, рекомендуємо підписатись на розсилку. Список організацій, які готові прийняти в себе вчених з України, – за посиланням.

СПІВПРАЦЯ МОН ТА MITACS: 600 УКРАЇНСЬКИХ СТУДЕНТІВ
ДОЛУЧАТЬСЯ ДО РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОВІДНИХ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет та Генеральний директор і старший науковий директор Mitacs Джон Хепберн підписали Меморандум про співпрацю. В 2019 році Міністерство освіти і науки України приєдналося до програми «Mitacs» з огляду на її популярність серед студентів України та ті унікальні можливості, які вона надає здобувачам освіти та молодим ученим.

У межах меморандуму 600 вмотивованих студентів, аспірантів та дослідників України зможуть відвідати Канаду та долучитися до реалізації провідних наукових проєктів та досліджень.