Європейський простір,  Проектна діяльність

Формування правового статусу для європейських альянсів ЗВО

Присвоєнню європейськими Альянсами університетів спільних ступенів перешкоджають несумісні вимоги до здійснення спільної транснаціональної освітньої діяльності та освітніх програм, наприклад, відмінності в оцінках, розподіл кредитів, навіть якщо слідувати Європейській систем трансферу та накопичення кредитів (ECTS); освітні програми з різними мінімальними або максимальними кредитами ECTS на курс, а також різні форми інституційної автономії; у кожній залученій країн застосовуються різні процедури зовнішнього забезпечення якості з різними національними правилами, що створюють адміністративний тягар і перешкоджають впровадженню інноваційних міждисциплінарних педагогічних методів.

Подолання таких правових та адміністративних труднощів є необхідним для підтримки амбітного та поглибленого транснаціонального співробітництва у прогресивному підході до створення спільного європейського ступеня, який охоплюватиме всі рівні (бакалавр, магістр, доктор філософії та можливості навчання протягом усього життя).

З цією метою необхідне визначення правового статусу для альянсів закладів вищої освіти (ЗВО), що полегшить доступ, спільне використання та об’єднання спільних ресурсів, таких як фінансові, людські, цифрові, фізичні та послуги. Відсутність такого статусу ускладнює досягнення ЗВО глибшого рівня співпраці та обмежує їх конкурентоспроможність.

Європейською комісією 2022 року було оголошено конкурс проєктів з метою створити пілотні інструменти інституційного співробітництва ЄС для вивчення можливостей європейського правового статусу для альянсів закладів вищої освіти. В результаті чотири консорціуми університетів стали фіналістами. Саме на їх основі відбудеться спроба формування передумов задля досягнення наміченого рівня амбіцій (див. табл).

 

Назва проєкту
та його суть

 

 Перелік партнерів

 

Країна

 

1. EGAI

UNITA як модель інституціалізованої співпраці університетів: від європейського об’єднання економічних інтересів до європейського об’єднання академічних інтересів

 

UNIVERSIDAD DE ZARAGOZA

 

ES

 

UNIVERSIDADE DA BEIRA INTERIOR

 

PT

 

UNIVERSITA DEGLI STUDI DI TORINO

 

IT

 

UNIVERSITATEA DE VEST DIN TIMISOARA

 

RO

 

UNIVERSITE DE PAU ET DES PAYS DE L’ADOUR

 

FR

 

UNIVERSITE SAVOIE MONT BLANC

 

FR

 

2. ESEU

Європейський статус для Університету ECIU

 

DUBLIN CITY UNIVERSITY

 

IE

 

INSTITUT NATIONAL DES SCIENCES APPLIQUEES DE ROUEN

 

FR

 

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS

 

LT

 

LIETUVOS RESPUBLIKOS SVIETIMO, MOKSLO IR SPORTO MINISTERIJA (Ministry of Education, Science and Sport)

 

LT

 

LINKOPINGS UNIVERSITET

 

SE

 

MINISTERIO DA EDUCACAO E CIENCIA (Ministry of Education and Science)

 

PT

 

POLITECHNIKA LODZKA

 

PL

 

STICHTING EUROPEAN CONSORTIUM OF INNOVATIVE UNIVERSITIES

 

NL

 

TAMPEREEN KORKEAKOULUSAATIO SR

 

FI

 

TECHNISCHE UNIVERSITAT HAMBURG

 

DE

 

UNIVERSIDAD AUTONOMA DE BARCELONA

 

ES

 

UNIVERSIDADE DE AVEIRO

 

PT

 

UNIVERSITA DEGLI STUDI DI TRENTO

 

IT

 

UNIVERSITEIT TWENTE

 

NL

 

UNIVERSITETET I STAVANGER

 

NO

 

3. Leg-UniGR

План створення юридичної особи для транскордонних університетських альянсів

 

HOCHSCHULE FUR TECHNIK UND WIRTSCHAFT DES SAARLANDES

 

DE

 

TECHNISCHE UNIVERSITAT KAISERSLAUTERN

 

DE

 

UniGR a.s.b.l.

 

LU

 

UNIVERSITAT DES SAARLANDES

 

DE

 

UNIVERSITAT TRIER

 

DE

 

UNIVERSITE DE LIEGE

 

BE

 

UNIVERSITE DE LORRAINE

 

FR

 

UNIVERSITE DU LUXEMBOURG

 

LU

 

4. STYX

EUt+

Досвід роботи зі статусом та структурою

 

HOCHSCHULE DARMSTADT (UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES H-DA)

 

DE

 

RIGAS TEHNISKA UNIVERSITATE

 

LV

 

TECHNICAL UNIVERSITY OF SOFIA

 

BG

 

TECHNOLOGICAL UNIVERSITY DUBLIN

 

IE

 

TECHNOLOGIKO PANEPISTIMIO KYPROU

 

CY

 

UNIVERSIDAD POLITECNICA DE CARTAGENA

 

ES

 

UNIVERSITATEA TEHNICA CLUJ-NAPOCA

 

RO

 

UNIVERSITE DE TECHNOLOGIE DE TROYES

 

FR

Надання певного правового статусу дозволить альянсам університетів об’єднувати ресурси та сприятиме прояву синергетичного ефекту. Зокрема, його вплив може бути відчутний в поширенні європейського підходу до забезпечення якості спільних програм в країнах, де він все ще недостатньо реалізується, та у виникненні європейських віртуальних міжуніверситетських кампусів, платформ для спільної цифрової або змішаної діяльності, розвитку взаємодії між цифровими інфраструктурами ЗВО у всьому ЄС, в розкритті потенціалу онлайнового спільного навчання та викладання, у сприянні значного внеску вищої освіти в розвиток і сталість університетських екосистем.

Інституційні структури управління та управлінські практики для менеджменту транснаціональними альянсами могли б отримати вигоду від більш активного залучення студентів, науковців, дослідників професійного персоналу, щоб якнайкраще відповідати їхнім потребам і дозволити інноваційним практикам, розробленим в рамках транснаціональної співпраці, поширюватися в межах цих інституцій. Спільні цінності європейського способу життя покладені в основу для транснаціональної співпраці як засади розвитку якісного навчання, викладання та досліджень, зміцнення академічної культури, демократичності суспільства.

Про результати конкурсу проєктів щодо правового статусу для альянсів європейських університетів і визнання спільного європейського диплому йшлося в офіційному прес-релізі Європейської комісії, оприлюдненому 31 січня 2023 року, який доступний за посиланням:
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_23_422