Європейський простір,  Новини ДМС

Наукова кар’єра та зміцнення Європейського дослідницького простору

 

Європейська Комісія оприлюднила комплексний набір заходів, спрямованих на зміцнення Європейського дослідницького простору (ERA) і підвищення його стійкості, привабливості та конкурентоспроможності. Це сприятиме пріоритетному заходу Політичної програми ERA на 2022-2024 рр., а саме сприянню привабливим і стійким дослідницьким кар’єрам.

Ці ініціативи принесуть значні переваги 2 мільйонам дослідників у всій Європі, підтримуючи стабільні та добре оплачувані можливості роботи. Дослідників, які починають кар’єру, та інших європейських дослідників, зокрема, заохочуватимуть залишатися в Європі, вирішуючи проблеми нестабільності своєї кар’єри. Одночасно буде докладено зусиль, щоб позиціонувати Європу як привабливий напрямок для міжнародних талантів, що ще більше посилить її привабливість на світовій арені.

Комплекс заходів складається з:

  • Пропозиції щодо Рекомендації Ради, що встановлює нову європейську структуру для наукової кар’єри;
  • Нова Хартія для дослідників, яка замінює Хартію та Кодекс для дослідників 2005 року на нові та переглянуті принципи;
  • Європейська структура компетенцій дослідників (ResearchComp) для підтримки міжгалузевої мобільності дослідників.

Зміцнення дослідницької кар’єри є найбільш переслідуваною метою держав-членів у політичному порядку денному ERA. Запропонована Рекомендація Ради розглядає виклики дослідницької кар’єри в Європі з використанням підходу до всіх секторів, відповідно до висновків Ради від травня 2021 року щодо дослідницької кар’єри та на основі консультацій з усіма відповідними зацікавленими сторонами. Охоплені аспекти включають:

  • Визначення дослідника та дослідницьких професій, а також визнання їх цінності;
  • Покращення умов найму та роботи, включаючи заходи щодо збільшення використання постійних контрактів;
  • Дослідники, кваліфіковані для міжгалузевої та міждисциплінарної кар’єри, а також для підприємництва та інновацій;
  • Справедливий кар’єрний розвиток і прогрес;
  • Заходи щодо збалансованої циркуляції талантів;
  • Посилення заходів підтримки на підтримку наукової кар’єри;
  • Ефективний моніторинг наукової кар’єри через спеціальну обсерваторію.

Запропонована Рекомендація Ради вводить нову Хартію для дослідників, адресовану дослідникам, роботодавцям, спонсорам і політикам. Це еволюція попередньої (2005) Європейської хартії для дослідників та Кодексу поведінки щодо найму дослідників.

Європейська хартія для дослідників була набором загальних принципів і вимог, які конкретизували ролі, обов’язки та права дослідників, а також роботодавців і/або спонсорів дослідників. Кодекс поведінки щодо найму дослідників складався з набору загальних принципів і вимог, яких повинні дотримуватися роботодавці та/або спонсори під час призначення чи найму дослідників, які доповнювали ті, що викладені в Європейській хартії дослідників. 1444 організації по всій Європі схвалили попередні принципи Хартії та Кодексу.

Новий Статут базується на вищезазначеному, з оновленими принципами та спрощеною структурою. Він адресований дослідникам, а також роботодавцям і спонсорам у державному та приватному секторах.

ResearchComp – це перша структура компетенцій ЄС для дослідників і ключова ініціатива в контексті Європейського року навичок. Згідно з новим повідомленням ERA та Європейським планом навичок, прийнятими Комісією у 2020 році, він сприятиме опануванню дослідниками набором наскрізних навичок, необхідних для кар’єри в усіх секторах суспільства, включаючи наукові кола, підприємства та промисловість, державне управління, або розвиток власних стартапів. Новий сайт підтримуватиме розвиток адаптованої підготовки докторів та можливостей цільової підготовки, у тому числі за допомогою мікрокредитів. Це також дозволить дослідникам мати чітке уявлення про свої міждисциплінарні навички та підвищувати кваліфікацію, якщо це необхідно.

Держави-члени обговорять пропозицію Комісії щодо Рекомендації Ради, включно з новою Хартією для дослідників, з метою її остаточного ухвалення Радою.

Єврокомісія слідкуватиме за впровадженням положень Рекомендації Ради після її ухвалення, а також підтримуватиме впровадження та використання ResearchComp для максимізації його переваг. Комісія вже працює над удосконаленням та розвитком інших ініціатив на підтримку наукової кар’єри, включаючи EURAXESS, платформу талантів ERA, RESAVER та обсерваторію дослідницької та інноваційної кар’єри, що дозволять відслідковувати наслідки реалізації Рекомендації Ради, запропоновані наразі. Крім того, Комісія розробляє пілотний проєкт, запланований на 2024 рік, що тестує принципи інвестиційної стратегії для підтримки організацій на всій території ERA з метою впровадження Європейської структури наукової кар’єри та Хартії для дослідників.

Джерело: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_23_3807